Begynder eller almindelig?

Her, hvor jeg bor, er her meget tæt bebygget. Der er faktisk sådan, at jeg kan se ind til den familie, der bor lige overfor mig. Der er 2 børn og en hund. Den store dreng må være omkring 15 år gammel, og hans søster er vel 12. De har haft en lang og kedelig sommerferie og det, har jeg kunnet høre. Der har været mange skænderier. Deres mor har grebet ind – og jeg vil lige bemærke, at den kvinde kan råbe meget højt – når det har været store skænderier.

Hvem skal spille på guitaren

En dag skændtes de om, hvem der skulle have lov til at vælge film på Netflix. En anden dag skændtes de om, hvem der skulle spille på den begynderguitar, som drengen købte for sine lommepenge. Han er ret vild med musik. Og jeg kan tit høre dårlig pop ovre fra deres lejlighed.

En dag, da han stod ude på balkonen og røg i smug for sine forældre, spurgte jeg ham om, hvor han havde købt guitaren. Han fortalte mig, at han havde set et opslag nede i opgangen. Der var en seddel, hvor der stod: ”Køb begynderguitar – ideel til dig, der vil spille rock. Kun lidt brugt. Fejlkøb.” Han havde ringet til hende, der havde sat opslaget op, og de var blevet enige om prisen på den guitar.

Hvad med undervisning?

Jeg spurgte ham også, om han fik undervisning. Hans svar var nej. Han spiller bare for sig selv. Lytter til nogle tracks fra et album. Og ja, det har jeg ligesom hørt. Han lytter meget til Megadeth. Jeg synes, at det er larm, men han kan lide det. Jeg har tit hørt ham synge med. Han kan ikke engelsk amerikansk, men han synger bare de ord, som han hører. Nu her på det sidste er han så begyndt også at spille med på numrene. Det lyder totalt grotesk. En 15 årig dreng, der leger rockstjerne, men som ikke har nogen som helst idé om, at han synger mindst 2 toner for lavt, og at han ikke ved, hvordan en guitar fungerer. Jeg fatter ikke, hvordan hans forældre kan holde det ud. Men det må være noget med, at forældre udvikler en mekanisme, der kan udvide deres tolerencegrænser.

Heavy metal eller noget

Vi havde en lille samtale – drengen og jeg – om musik. Han er meget glad for heavy metal, kan du nok forstå. Men da jeg spurgte ham om, hvornår Megadeth blev dannet, kunne han ikke svare. Jeg fortalte ham, at bandet blev dannet sådan ca. 20 – 25 år inden han blev født. Og at forsangeren sikkert er lidt ældre end hans far, kunne jeg se, at han blev helt fyldt med respekt over min viden. Nu er jeg jo ikke en ung tøs på 17, men en moden kvinde, der selv lytter til meget musik. Og jeg ved meget om rockmusik. Vores snak sluttede med, at jeg anbefalede ham at bruge nogle af sine penge på at få musikundervisning i stedet for at bruge dem til at købe cigaretter. Han kiggede på mig med sine store, brune (og kønne) øjne og lovede, at det ville han overveje.