Jakker til piger

Får nogle år siden købte jeg en god vinterjakke. Sort og måske lidt kedelig. Men den har holdt mig varm, når det har været rigtigt koldt. Den er lavet af uld, så den burde kunne holde i et par år endnu. Den er bare gået helt af mode. Jeg kan godt lide, at mit tøj følger moden, men jeg kan også godt finde på at købe tøj, som er helt klassisk. Så kan jeg bruge det i mange år. Og jeg er også villig til at betale, hvad det koster. Det skal bare være af rigtig god kvalitet.

Rigtige jakker til kvinder

Min vinterjakke er nu ikke helt en klassiker, så jeg vil gerne købe en ny. Jeg har kigget på jakker til kvinder, og dem, jeg finder, er meget flotte og moderigtige. Egentlig har jeg et hemmeligt ønske om at få sparet sammen til en kort minkpels, men dertil når jeg ikke. Det ved jeg.

Jeg har set nogle flotte, korte minkjakker, som bliver fremstillet i en by ca. 300 km herfra, hvor jeg bor. De er kostbare, så der skal passes på dem. Især i sommermånederne kan det være et lille problem. En mink skal opbevares på tørt og køligt, men den skal samtidigt kunne ånde. Og så er det bedst, hvis den bliver opbevaret et mørkt sted.
Men når det nu ikke bliver en mink, før end jeg vinder i lotteriet, så må jeg finde en anden vinterjakke. Jeg har kigget lidt på Barbour, men synes ikke, de er varme nok til vinteren her. Og så bryder jeg mig heller ikke om lugten af det voksede bomuld, som er basen for de jakker. Jeg har haft sådan en for en del år siden, men nu hænger den altså nede i stalden. Klassikerne er gode til fiskere eller ryttere, men de er ikke til vinterbrug.

Østrig

Den anden dag, da jeg legede rundt på internettet, slog det ned i mig, at jeg skal da have en Loden. De er flotte og kan bruges overalt, og de er varme. Jeg tænker, at det i virkeligheden er tykt filt, de er lavet af. Jeg ved, at den helt klassiske model er en frakke til herrer, men jeg har set, at man også kan få jakker til kvinder. Nu har jeg ikke tænkt mig, at jeg skal tage til Østrig for at finde en Loden-jakke – det må være muligt at finde sådan en her i København. Men jeg har da ikke noget imod at tage til Wien og vise min Loden-jakke frem nede på Kärtnerstrasse. Oprindeligt kom Lodenfrakkerne fra Østrig, men i dag produceres loden i mange lande.

Loden er nemlig en betegnelse for tykt, valket uld, hvor luven er lagt ned. Ordet selv ”Loden” er beslægtet med det danske ord ”Lodden”. Det betegner en overflade, som er besat med hår, og som føles blød eller ulden.
Loden er ikke et brand. Men det kan nemt blive forstået som sådan. Den helt klassiske lodenfrakke blev fremstillet i Østrig, og med de nemt genkendelige læg i ryggen, så er det ikke til at undgå at tænke, at Loden er et brandname. Den bedste kvalitet, loden kom i sin tid fra Sydtyskland og Østrig. I dag bliver loden fremstillet mange forskellige steder.

Farven var som regel dyb, flaskegrøn eller blå. I dag kan man få lodenjakker i alle mulige farver. Klassikeren forbliver dog den flaskegrønne frakke. Og ja, de bliver også fremstillet i Østrig.