Kan htaccess sløve?

Hvis du ikke er programmør eller i det mindste meget teknisk vidende om Linux servere og htaccess, er dette lille indlæg ikke noget for dig. Det er ikke skrevet af en tekniker, men baggrunden for det er yderst nørdet og teknisk, og det er ganske væsentlig information for hobby-websnedkeren, der måske i bedste mening opbygger en kæmpestor htacess fil. Det er der potentielle problemer i at gøre! Hastigheden på din hjemmeside kan påvirkes dramatisk af en for stor htaccess fil!

Kim Tetzlaff tester htaccess kontra PHP redirect

Hvis du ikke kender Kim Tetzlaff, kan du passende starte med at besøge hans hjemmeside: http://kim-tetzlaff.dk/ – den er et besøg værd for allem der arbejder med hjemmesider og især for dig, der ser på den i øvrigt ganske vigtige hastighed.

Kim har lavet nogle ganske omfattende test af performance med htaccess – se artiklen her. Og det er faktisk yderst interessante resultater, han fremkommer med. Hans konklusion er kommet bag på ganske mange:

Fx hvis du flytter det, du har skrevet i din htaccess, over i din vHost, vil performance komme næsten helt op til udgangspunktet. Det samme gælder, hvis du flytter så meget, du kan, over i PHP i stedet for, så vil det stort set ikke belaste.

Min anbefaling er typisk at man kun skal ty til htaccess, hvis det er sidste udvej og eneste måde hvorpå man kan løse problematikken.

For mange er det dog ikke en option umiddelbart, da der kræves et vist kendskab til programmering for at kunne arbejde med disse ting. Mange plugins til WordPress, der håndterer for eksempel redirects, skriver jo direkte i htaccess, hvorfor denne over tid kan vokse til ganske store mængder, og hver eneste linje i htaccess skal jo læses ved hver forespørgsel til sitet.

Det er ganske betragtelige mængder i dag, hvor enhver reduktion af loadtid er en direkte gevinst for både brugervenlighed og SEO. Tænk over det!