Kontorstole er vigtige

Du er givetvis ikke ergonom. Du er nok heller ikke særligt interesseret i at vide alt om, hvordan virksomheder kan møblere de kontorlandskaber, som vi arbejder i. Men der er noget, du ved meget om: Du ved, at mange af dine kollegaer har ondt et eller andet sted på kroppen. Oftest i ryggen eller i nakken. Eller i hele skulderpartiet. Det er nemlig noget, I snakker meget med hinanden om i frokostpauserne nede i kantinen – eller ude ved virksomhedens rygeplads. I ved også godt, hvorfor: I gør nok ikke det, som ergonomen har forklaret: I skal holde pause fra at sidde foran skærmen – sådan ca. hvert tredje kvarter og bruge bare fem minutter på at strække kroppen. Sådan lige at få blodet i omløb i benene og få lavet lidt cirkeløvelser med skuldrene hjælper på den begyndende smerte, der kan opstå ved mange timers arbejde foran en skærm.

Pas på kroppen

Det er ikke en god retning at vælge. Altså at ignorere, at man skal strække sin krop jævnligt. Ellers begynder vi at sidde i fastlåste stillinger – og det kan give skader på os. Men er skaden sket, så skal vi naturligvis arbejde på at få den repareret. Det kan være, at massage kan hjælpe os. Måske noget fysioterapi. I de fleste tilfælde har vi bare ikke tålmodigheden til, at terapien hjælper. Det kan nemlig godt tage tid. Er der noget, virksomheden kan gøre, så vi ikke får de smerter? Ja, bestemt.

Ergonomisk rådgivning

For det første kan – og bør – organisationen investere i gode ergonomiske kontorstole, så I ikke skal sidde i en stiv kontorstol, som kun kan indstilles i højden. Det er jo sådan, at vi faktisk bevæger os ret meget i stolen, selvom vi mener, at vi sidder stille. Nogle af os læner os lidt frem og tilbage under arbejdet. Andre af os svinger lidt i taljen og skubber måske vægten til højre eller venstre. Det er ikke bevægelser, som vi lægger mærke til. De sker bare. Og det kan medføre, at vi får smerter, fordi vi forsøger at holde balancen i den stive stol. Og når vores krop forsøger at holde balancen så betyder det, at den faktisk sætter et sæt muskler på arbejde. Og det er vi ikke opmærksomme på, førend det er for sent. Det er det arbejde, som musklerne udfører, som ofte får os til at føle smerter i fx skulder og nakke.

Den rigtige stol

En ergonomisk kontorstol kan afhjælpe, at vi får de smerter. Hvorfor? Fordi den vil få os til at bevæge os på en mere afslappet måde. Uden at musklerne spændes. Forestil dig en barmfager kvinde. Hun sidder ved sin skærm, og ganske langsomt kryber hendes skuldre op til ørerne. Det er, fordi hun læner sig frem for at gribe om kaffekoppen, imens hun tænker over, hvordan den mail, hun skal have afsted, skal formuleres. Den bevægelse får hende til at spænde i nakke og skuldre. Måske fordi hun forsøger at holde vægten fra barmen i skak. Måske fordi hun er lidt ked af, at den er fyldig. Hun spænder. Får ondt i skuldre og nakke og har brug for smertestillende midler hver eftermiddag. Med en ergonomisk kontorstol ville hun kunne undgå at skulle spænde unødvendigt.