Lean i tekstilbranchen

Jeg arbejder i en stor virksomhed. Det er en beklædningsindustri, og vi varetager alt: Indfarvningen af tekstilerne, vi bruger design af nye modeller, udskæring af mønstre, syning, pakning, marketing og forsendelse til vores butikker rundt omkring i landet.
Det er en stor virksomhed, og her er mange processer, som vil skal følge.

Lige nu er vi ved at implementere Lean kulturen i virksomheden. Det startede med, at vores leder havde været på Lean kursus, og var blevet inspireret til at få den kultur indført på virksomheden. I alle afdelingerne.

Men nu er der jo mange måde at optimere forskellige processer på, og det er ikke altid, at et enkelt Lean kursus er nok. Der er stor forskel på processen nede i farveriet i forhold til processen i marketingafdelingen.

Derfor har ledelsen hyret en ekstern Lean konsulent her: https://leanakademiet.dk/hvem/ , som kan hjælpe os i gang. Selv om han er dygtig, så er der dog for mange processer til, at han kan klare det alene. Han har derfor fået overbevist ledelsen om, at det vil være en fordel for dem, hvis de uddanner nogle folk fra hver afdeling til at blive interne Lean konsulenter.
Det vil sikre, at virksomheden får en mere holistisk Lean kultur implementeret, som han siger.

Nu er vi så en repræsentant fra hver afdeling, som er blevet sendt på Lean kursus. Vi kender godt hinanden vi syv, som er på kurset. Vi er ikke alle sammen lige entusiastiske omkring det. Jeg synes, det er spændende, men jeg kan godt forstå, at ham fra lageret er skeptisk. Han har travlt og skal sørge for at sende varerne ud til tiden.

Jeg kunne godt tænke mig, at vi får set en del på farveriet. Der er en masse snak om miljø og miljøbeskyttelse. Det skal vi være meget opmærksomme på. Farveriet bruger i videst muligt omfang kun naturfarvemidler, men der er stadig store krav til rensning af spildevand og den slags. Det kunne være, at der er mere effektive måder at håndtere det på.

Det kursus, som vi er blevet sendt på, varer i 2 dage. Det er et introduktionskursus, som giver et lille indblik i, hvad Lean er og kan. Når vi har været på det kursus, så kan vi siden hen komme på et mere specialiseret kursus, som passer til de opgaver, vi arbejder med.

Egentlig var jeg ikke klar over, at Lean kulturen stammer fra Japan. Det var faktisk Toyota, som udviklede begrebet. Noget med just-in-time princippet og den slags. Men her efter første dag på introduktionskurset har jeg forstået, at det ikke kun er teknikker, man kan bruge i forskellige processer i en produktion. Lean er i virkeligheden en betegnelse for en kultur, som man ’bygger ind’ i virksomheden. Altså man får alle medarbejdere med ind i den pågældende virksomheds processer. Det er noget med, at alle skal forstå, at de er en del af processen, og at den kan de også være med til at forbedre.

Det bliver en spændende dag 2 i morgen. Jeg glæder mig til at få mere at vide om praktiske værktøjer, man kan bruge i Lean.