På med jakken

Det er tidlig morgen, og jeg er ved at lave morgenmad. Samtidigt hører jeg radioen nyhedsudsendelse. Derefter følger vejrudsigten – den udvidede udgave. Jeg lytter egentlig ikke til, hvad meteorologen fortæller. Det er mere interessant at få brygget en god kop kaffe, så jeg hører kun sporadisk efter: ”Storm vest for Hybriderne ….”Det stormer altid på Hybriderne, tænker jeg. Men hvor ligger de egentlig, og hvorfor er de så kendte? Der er et eller andet, som jeg ved om Hybriderne, jeg kan bare ikke lige huske, hvad det er.
De ligger vest for Skotland. Og øgruppen deles i Indre og Ydre Hybrider. Til de ydre Hybrider hører øerne Lewis og Harris.

Jakker

Et eller andet begynder at dæmre i min hukommelse.

Er det ikke noget med en særlig slags jakker til mænd? Jo, er det ikke noget med tweed. Er der ikke noget, som hedder Harris Tweed? Det mener jeg, at jeg har læst noget om. En eller anden eventyrlig historie om et rigt ægtepar, som bestilte jakker, lavet af ulden, som de lokale på Harris lavede?

Men hvad er det, som er så specielt ved Harris tweed? Og hvorfor er en uldjakke så dyr, når den er lavet af tweed. Er det bare, fordi materialet kun bliver lavet deroppe på Hybriderne? Naturligvis! Der er en meget lille produktion af tweed.

Af nysgerrighed sætter jeg mig ved laptoppen og googler ’tweedjakke’. De er fine. Det kan man godt se på billederne. De er ofte vævet i forskellige klanmønstre, men ikke altid. De fås i farvenuancer, som rangerer mellem beige, grå, grøn, blå, og jeg skal ikke undre mig, hvis man også kan få dem i meget mørke farver. Med eller uden klantern.

Billederne, jeg ser, får mig til at tænke på de her lidt fortravlede mænd, man ser inde i London City. Virkeligt stilfuld påklædning og meget traditionelt ’gentleman’ look.

Jeg sætter mig for at finde mere ud af, hvad tweed er. Der er mange producenter af tweed, og det er også muligt at finde jakker til kvinder, som er lavet af tweed. Men det, som kendetegner Harris tweed, er, at uldstoffet, som jakken er lavet af, kommer fra øerne Harris eller Lewis. Ulden er håndspundet, og tekstilet er håndvævet. Det forklarer, at prisen kan blive temmelig høj for en tweedjakke. Hvis den altså skal være lavet af Harris tweed.

Tweed

Man kan nemlig sagtens få jakker til både mænd og kvinder, som er lavet af tweed, der er produceret andre steder. Fx i Irland. De jakker har bare ikke betegnelsen ’Harris tweed’. Harris tweed er varemærkebeskyttet! Men jakkerne kan være ligeså flotte og elegante. Det kommer helt an på designet og moden.

Tøj, der er lavet af tweed, har været ude af modebilledet i meget lang tid, men er nu stærkt på vej tilbage igen.

Flere og flere mennesker sætter pris på de gode egenskaber, som tweed har: Det er varmt, blødt, slidstærkt og snavsafvisende.

I dag bliver tweed ikke kun brugt til meget dyre jakker. Man kan få bukser, veste, knickers, hatte og baseball caps, som ligger i rimelige prislejer.