På venteliste til efterskole

Måske er du en af de forældre, som var forudseende nok til at få dit barn skrevet op på venteliste til den bedste musikefterskole. Det var fornuftigt. Musikefterskoler er nemlig meget populære. De har faktisk været meget populære i mange år. Efterspørgslen på pladser overgår langt de eksisterende musikefterskolers kapacitet. Og nu står I så overfor den opgave, at I skal sortere i alle de ventelister, hvor barnet har været skrevet op. I skal sende besked, om I vil acceptere pladsen på skolen, som har meddelt, at den vil tilbyde jeres barn i det kommende skoleår. Bagefter kommer der en anden opgave, som I skal have styr på: Der kan søges om økonomisk støtte til jeres barns ophold på skolen. Det kræver, at der bliver sendt papirer og opgørelser frem og tilbage. Ok, så langt så godt.

Det rigtige valg?

Men midt i forberedelserne, som I er godt i gang med, opstår der lidt tvivl. Er en musikskole nu det rigtige valg? Hvad lærer eleverne egentlig på musikefterskolen, som I har valgt? I læste om, at den tilbyder undervisning i at spille på instrumenter, I hørte også et band spille, da I besøgte skolen for et år siden. I fik også hilst på nogle af lærerne og lederen. Og I fik vished for, at undervisningen i de obligatoriske fag til folkeskolens afgangsprøver bliver taget ganske alvorligt. Men ud over det? Hvad underviser en musikefterskole egentlig i? Naturligvis musik. Sammenspil. Færdigheder i at håndtere instrumenter. Det er klart.

Men det er ikke altid en selvfølge, at en musikefterskole også underviser i musikhistorie og forskellige genrer. Det er heller ikke altid en selvfølge, at den giver eleverne undervisning i, hvordan et lydstudie egentlig fungerer. Eller at den også underviser i, hvordan man sørger for gode lyseffekter ved en koncert, eller hvordan lyden skal styres under en koncert.

Varieret og spændende undervisning

Mange musikefterskoler underviser også deres elever i, hvordan man komponerer og skriver sange. Nogle supplerer musikundervisningen med undervisning i dans og stemmekontrol og sang. Det er dog ikke kun deciderede musikrelaterede fag, der undervises i. Som sagt bliver der også undervist i i fag, såsom dansk, fremmedsprog mv. Men dit barn vil lære meget mere end alt om musik og eventuelt kunne forbedre sine karakterer i matematik og fysik.

Det vil også lære andre ting, som er vigtige i vores samfund. En af dem er at tage ansvar! Det vil få nogle pligter, som skal passes. Det vil også lære, at mennesker er forskellige, men at alle kan bidrage til et fællesskab – på den gode måde. Det vil med andre ord udvikle færdigheder i den sociale sfære. Og ja, den selvstændighed, som jeres barn udvikler på en musikefterskole, vil bestemt ruste det til at møde udfordringerne, som kommer senere hen. Et ophold på en efterskole varer jo ikke evigt. Og jeres barn skal jo gerne videre i sit liv på en god og givende måde. Det betyder, at der skal vælges vej fremover. Det vil skolen også kunne bidrage med. Fordi selvom et ophold på en musikefterskole ikke viser den direkte vej frem for dit barn, så vil det have givet det modet og tiden til, at det kan vælge på et kvalificeret grundlag.