Rottebekæmpelse med gift

Overskriften i sig selv er nærmest en forbrydelse! I dag fungerer det således, at hvis man ser rotter, så skal man henvende sig til kommunen, der skal varetage problemet. Sådan var det ikke i gamle dage. Der ringede man bare til den lokale rottefænger, der hurtigt kom ud og lagde en masser rottegift, og så var problemet løst. Men ikke længere… Hvis man eks. har mistanke om rotter i Aarhus, så skal man ringe til borgerservice, der så sender en rottemand ud. Han burde sørge for at finde adgangsveje og lukke huller. Men ak – de tider er for længst forbi.

Ikke så godt

Han stikker borgeren to klapfælder eller rottefælder, og så er han ellers smuttet igen. For travlt har de! Antallet af rotteanmeldelser er eksploderet de senere år. En af forklaringerne er tydeligvis, at man har forbudt brug af rottegift. Det har medført at det ene supermarked er ”lukket pga. skadedyr” efter det andet. Alle og enhver ved jo, hvad det betyder. Rotter! Det er ikke fordi, at de har lidt for mange møl eller kakerlakker i bageriet. Vi kender alle de giftstationer, der står omkring mange virksomheder og nær fødevarer. De var tidligere fyldt med rottegift, som rotter og mus åd lystigt af, hvorefter de døde. I dag er der ingen gift i og dermed frit spil for rotterne. At de kun lever i kloaker er noget sludder. Så alle de smarte tiltag med rottespærre og lignende har kun en marginal effekt. Forklaringen findes i, at man set duer og andre flyvende insekter, der har rottegift i maven. Sjovt nok, kalder man ellers duen for den flyvende rotte.

Hvornår må man så bruge rottegift?

Reglen er klar og utvetydig ! Hvis der findes et akut rotteproblem, så må der iværksættes Rottebekæmpelse med rottegift, ellers må der kun anvendes fælder.  I andre lande er det et hit at bruge limplader. Det må man ikke i Danmark. Miljøkontrollen i København holder skarpt øje med firmaerne, der har en rotteautorisation, så de ikke forbryder sig. Det gælder dog ikke med andre skadedyr, der mange gange kan være lige så farlige. Væggelus på hoteller eller skægkræ i boligen har de ingen interesse i. Her må man gerne anvende et middel eller gift, der kan slå dem ihjel.

Hvilke firmaer er autoriseret til at lægge gift mod rotter ud?

Et af de større firmaer indenfor rottebekæmpelse i Aarhus er også fra Jylland. De er effektive og hurtige, når man kontakter dem. Så inden man får set sig om, så er de i gang med at udrydde skadedyr, så man kan sove trygt i sengen om natten.