Gå ikke ned på værktøj!

Jeg leder efter noget, der kan hjælpe mig til at holde styr på alt mit værktøj. Det er en af nytårsforsætterne, som jeg har sat mig: Der skal ryddes op i værkstedet. Og det hele skal sættes i system. Jeg er sådan en type, der elsker godt værktøj. Ja, jeg kan faktisk godt finde på at lave et projekt, der kræver et bestemt stykke værktøj, som jeg ikke har. Bare for at få lov til at købe det. Lidt nørdet, måske. Men det er min store hobby at lave projekter, der passer godt ind i huset, hvor vi bor. Jeg kan godt finde på at lave hele bogreolen om, fordi det vil passe bedre, hvis den ser lidt anderledes ud.

Hader at smide ud

Og jeg hader at smide ud. Så, mange af de projekter, jeg laver, bygger på eksisterende møbler eller installationer, som jeg så bare bygger videre på.

Jeg har især en forkærlighed for håndværktøj. Et eller andet sted, tror jeg, at det har noget at gøre med, at jeg godt kan lide at stå i mit værksted – alene – og bare have fred og ro til at se, at mine hænder kan skabe. Det er ikke alt, der er smukt, der er skabt af kløgtige hjerner.

Poesi er smukt, men det kræver tankeaktivitet. Et møbel er ikke altid smukt, men der er altid hænder bagved, der har skåret sig, savet i sig, filet og høvlet. Og det synes jeg, at man skal tænke på, når man køber møbler eller brugsgenstande. Hvor mange stykker værktøj har der været igennem hænderne, der har skabt møblet? Ligegyldigt, om man synes, om det er smukt eller ej, så skal man lige tænke på det. Det fortjener det.

Skruetvinger

Har træet ligget længe i skruetvinger, så det kunne blive limet godt sammen, eller er det bare limet sammen, så man rent ud sagt kan se, at ved det første uheld med det, vil det falde sammen? Det er sådan nogen ting, man skal tænke over, når man gerne vil købe kvalitetsmøbler. Man kan altid finde billige møbler, der er udmærkede, og som tjener formålet, de skal bruges til. Men hvis man er på udkig efter møbler med kant og design, og som er speciallavede, så skal man tænke på, at der er mennesker bagved, som bruger værktøj, og som ofte bruger mange timer på værket.

Smukke ting

Det er deres trang til at skabe smukke ting, som driver dem. Om det så bliver til et arbejde for dem, er en anden sag. Jeg synes bare, at de håndværkere skal have respekt. Og vi skal lade være med at forlange hele tiden at få en bedre pris for møblet, vi er interesserede i at købe. Håndværkerne skal betales. De har ofte brugt mange år på at opnå den erfaring, der skal til, for at de kan skabe de smukke møbler. Det er jo ikke noget, man bare lige kan gøre. Og selv ville jeg aldrig kunne nå dem til knæene med mine færdigheder. Trods det, så skal jeg ikke gå ned på dårligt værktøj.

Derfor handler jeg kun ét sted: https://www.dorchdanola.dk/