Frederiksberg – Vesterbro

Jeg har købt en fin lejlighed på Gammel Kongevej. Den ligger lige ved planetariet ved Skt Jørgens Sø. Supercentralt her på Vesterbro, og super nemt for mig at komme ind til Frederiksstaden eller til toget. Jeg er rigtig glad.

Lige nu er jeg ved at sætte den i stand. Køkken og badeværelset skal fuldstændigt renoveres, og så skal jeg have fjernet en væg, så stuen kan blive rigtig stor. Der skal også sættes nye vinduer op. Lige nu er det de oprindelige vinduer, som sidder i lejligheden, men vinden suser bare igennem. Så forsatsvinduer er et must.

Brug for en låsesmed

Jeg var ved at rive væggen ned og opdagede et gammelt skab. Det er bygget ind i væggen, så nogle af lejlighedens beboere må have haft brug for at skjule et eller andet. Jeg kan se, at det ikke er et pengeskab. Det er låsen simpelthen ikke solid nok til. Men måske har de haft brug for at gemme nogle dokumenter. Fantasien går: Frihedskæmpere under 2. verdenskrig kan have haft brug for sådan et skab. Min nysgerrighed fik overtaget, så jeg skulle finde en låsesmed, som kunne hjælpe med at åbne skabet. Et hurtigt google: ”Låsesmed Vesterbro” gav resultat med det samme.

Jeg ringede til den første på listen. Han kom dagen efter. Han syntes godt nok, at det var en lidt pudsig opgave at skulle løse. Når jeg nu alligevel var i færd med at rive væggen ned, så ville det vel være logisk bare at hamre skabet i stykker.
Det kunne han egentlig godt have ret i, men jeg tænkte, at hvis der er noget inde i skabet, som kan vise noget om, hvad det har været brugt til, og om, hvem der har brugt det, så vil det være sjovt at beholde det intakt.
Det argument kunne han sagtens forstå.

Vi fik låst skabet op. Det indeholdt nogle papirer, men det var ikke muligt for os at læse, hvad der stod på dem. Bogstaverne var ikke de almindelige. Teksten var skrevet med kyrillisk alfabet. Jeg kom naturligvis til at tænke på, om det kunne være på russisk. Måske har her boet russiske spioner i koldkrigsperioden? Spændende.

Frederiksberg

Jeg takkede låsesmeden og bad ham komme igen snart. Når jeg er færdig med at renovere lejligheden, vil jeg gerne have, at han kommer og skifter låsene i hoveddøren og i døren til bagtrappen. Låsesmeden fra Vesterbro blev glad, da jeg nævnte det. Han efterlod et lille kort med sit navn og telefonnummer. Jeg skulle bare ringe, når jeg er klar. Så vil han komme så hurtigt som muligt. Han bad mig om at huske at fortælle ham, hvad teksten på papirerne, vi fandt, handler om. Han skulle videre med det samme til en opgave på Frederiksberg.

Det er så opgaven. Jeg skal finde en oversætter, som kan russisk – eller bulgarsk. Jeg ved jo ikke, hvad det er for et sprog, teksten er skrevet på. Ind på nettet og lave et nyt google: ”Oversætter bulgarsk russisk København”. Det har ikke givet gode resultater. Jeg fandt kun én, som jeg har ringet op. Hun vil gerne kigge på det i løbet af ugen.